Vi over 60

løst og fast om og til personer 60+

forskellige indlæg om mad og drikke


Lidt nyt om madvaner

Som beskrevet andet steds, så har jeg fået fjernet min allergi, og det er helt vildt, at det lykkedes.. et helt nyt liv har åbnet sig, kan gå i alle butikker og så er jeg gået i gangmed, at spise nogen af alle de ting, jeg ikke har spist i mange mange år.
Har spist en Magnum is med mandler, hvilket normalt ville betyde, at ganen begyndte at klø og tungen hævede, ingen ting skete....

Har spist jordbær - hmmm det smagte ikke så godt som forventet, måske havde det noget med det tilbehør der var med at gøre.
Chokolade er stadig ikke noget, jeg har helt vildt lyst til, så det er bare ikke noget, min krop har behov for.
I Tyskland kan man købe bitte små kiwi-bær, dem har jeg spist en hel del af, smager super godt...
Og så har jeg fået en svaghed for pistacie nødder :-) smager super duper, og der sker ingen ting, det er jeg bare så glad over......


Selektive spisevaner

De der kender mig, ved at jeg er lidt kræsen og derudover har jeg allergi, så der er ikke mange ting jeg spiser, faktisk er det edste jeg ved.: pizza, pommes frites og burgere..... og det er jo ikke det sundeste at spise, når man nu ikke længere arbejder - ikke at jeg sidder stille hele dagen, men det er nu nemmere, at holde de sunde spisevaner, når man er sammen med andre.
En af dem,der har læst hjemmesiden, spurgte om dette felt skulle indeholde opskrifter på alverdens pommefritter..... og nej, det skal den ikke -  men til gengæld, skal I ikke forventer opskrifter på sunde og grønne smooties og suppekure.
På grund af min allergi, så er der mange ting, som jeg ikke spiser, og jeg tænker, at rigtig mange har det på samme måde som jeg. Det gælder derfor om - med omhu - og uden at for mange lægger mærke til det, at spise det, som jeg kan tåle.
F.eks har jeg nødde allergi, og har fundet ud af, at solsikke kerne og boghvede kan erstatte nødder, hvorfor jeg jeg bruge disse to ingredienser i min mad.
Jeg har iøvrigt opnået færdigheder i, at ``sorterer´´ maden - uden at ret mange opdager det.... :-) og så er jeg så heldig, at have rigtig forstående venner, som tager hensyn, eller som spiser de ting, som jeg ikke kan undgå at få på tallerkenen.
En af de ting, som jeg er lidt ked af, at jeg ikke kan tåle - er jordbær.... det betyder, at hvis jeg skal spise jordbær, så skal jeg vælge en god dag - kan spise det ca 1-3 gange om året - så skal jeg huske, at jeg ikke kan spise mere end ca 5 bær, masser af sukker og letmælk (kan ikke lide fløde) efter de 5 bær, så slår jeg ud med knopper og hævelser....


Lidt om jordbær

Idag findes der mere end 2000 forskellige sorter af jordbær. Den første egentlige dyrkning af jorbær fandt først sted i slutningen af 1300-tallet. I år 1595 blev der sendt en last jordbær fra Mecklenburg til Nykøbing Falster, hvilket betød, at bærret kom til Danmark. Først i begyndelse af 1730´erne tog en egentlig dyrkning og handel med jordbær sin begyndelse.
Normalt spises jorbær med masser af sukker og fløde, men jordbær kan også bruges i det salte køkken, idet salt fremhæver jordbærrets sødme, så derfor kan I sagtens kaste jer ud i jordbær-gazpacho, jordbærblinis eller en marmelade med salt, rørsukker og cayennepeber. Balsamico og peber fremhæver også bærrets sødme, desuden kan bærret sagtens gå sammen med chili og esdragon, idet chili giver bærret kant, og esdragon giver bærret en lidt lakrids agtig smag.
Jordbærer sprængfyldt med gode antioxidanter og indeholder kun halvt så mange kalorier som blåbær, og så er der undersøgelser, der har påvist, at hvis du mæsker dig i jordbær, så formindskes risikoen for forhøjet blodtryk